Opleiding Basis Instructeur Petanque – Iets voor jou?

Wil jij leren hoe je de vereniging kan helpen bij het werven van nieuwe leden? En laat jij de nieuwe leden graag kennismaken met de petanquesport én de vereniging? Volg dan de opleiding tot Basis Instructeur Petanque (BIP) en leer hoe jij nieuwe leden een goede start kan geven binnen jouw vereniging.

Als BIP leg jij voor de verenigingen de basis voor nieuwe leden. Je leert  nieuwe leden voor jouw vereniging te werven, ontvangen, introduceren en de eerste beginselen van de petanquesport te leren.

Wat doet een BIP precies?
Deze instructeur zorgt in samenwerking met het bestuur van de vereniging voor de werving van nieuwe leden.  Zodra nieuwe leden zich hebben aangemeld, gaat de BIP met deze groep aan het werk met een introductiecursus van  zes lessen. Tijdens deze lessen leren de nieuwe leden de eerste beginselen van de petanquesport. Hierbij wordt gewerkt aan de 7-basistechnieken maar ook aan de verschillende worpen die worden gebruikt.  Daarnaast worden de spelregels doorgenomen en is er ook aandacht voor het spelmateriaal en de sportcultuur. Kortom: De BIP maakt nieuwe leden gek van het spelletje!

Hoe gaat een BIP te werk?
De BIP zorgt ervoor dat de nieuwe leden op allerlei manieren kennismaken met de vereniging door bijvoorbeeld een bezoekje aan een algemene trainingsavond en een kennismaking met het bestuur en de verschillende commissies.

Dit zorgt er voor dat de nieuwe leden zich welkom voelen en een basis hebben om een aardige partij neer te zetten met een goede techniek.

Successen door een BIP’er op de club
Uit de praktijk blijkt dat nieuwe leden die zijn opgevangen door een BIP zich meer betrokken voelen bij de vereniging en daardoor eerder bereid zijn om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te verrichten. Nieuwe leden zijn ook eerder geneigd mee te doen  aan competities en toernooien.

Na het volgen van de introductiecursus is het de bedoeling dat de nieuwe leden doorstromen naar een vervolgtraining die door de clubtrainer en in samenwerking met de BIP gegeven wordt.

Wie kan worden opgeleid tot BIP?
Ben jij een enthousiaste speler en wil jij worden opgeleid tot BIP? Ga dan nu in overleg met het bestuur van je vereniging en bespreek de mogelijkheden.

Hoe zit de opleiding tot BIP er uit?
De opleiding tot BIP duurt ongeveer zes maanden. Na een intakegesprek over motivatie en inzet met jouw leercoach, die jou bovendien  de rest van de cursus bijstaat, ontvang    je de opleidingsmap en het handboek. Je kunt dan meteen beginnen. Neem het handboek grondig door en maak alvast de eerste opdrachten. Na een maand volgt de eerste verdiepingsdag. Er zijn in totaal vier van deze verdiepingsdagen. Deze dagen zijn altijd bij jou in de buurt en worden op zaterdagen gegeven.

Tijdens zo’n verdiepingsdag wordt er vooral heel veel praktisch gedaan: Er wordt aan je eigen vaardigheden gewerkt en je leert er goed les te geven.

Er wordt tevens aandacht gegeven aan  bewegingsleer en groepsprocessen. Ook leer je hoe je een leuk stuk schrijft over petanque en de vereniging, dat eventueel kan worden geplaatst in de lokale media.

Tijdens de cursus geef je op je eigen club een cursus van zes lessen aan beginners. Je kunt dit zien als stage en op deze manier raak je gewend aan je nieuwe rol.

Na de vier verdiepingsdagen wordt de cursus afgesloten met een proeve van bekwaamheid. Voor deze dag krijg je een opdracht om een groep nieuwe spelers les te geven en heb je het eindgesprek.

Daarna ga je beginnen aan je nieuwe en belangrijke taak. Immers, door jouw werkzaamheden kan het petanque de komende jaren een enorme ontwikkeling doormaken. Er wordt dan over het algemeen beter gespeeld,en er zullen veel meer goede boulers komen.

Er zijn inmiddels een 20-tal instructeurs verdeeld over heel Nederland en hun werk is met een groot enthousiasme ontvangen door de clubs waar zij lid van zijn.

Meer info?

Recent hebben Fabian en Ferdinand een online informatiebijeenkomst over deze opleiding bijgewoond, en de video hiervan is terug te zien op de website van de NJBB: https://njbb.nl/terugkijken-digitale-informatiebijeenkomst-bip/ Spreek ons gerust aan voor vragen en natuurlijk om je aan te melden voor opleiding tot BIP voor onze vereniging.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.