Historie

De Romeinen speelden al een spel waarbij de speler een bal, gemaakt van hout en bedekt met ijzer of beslagen met spijkers, zo dicht mogelijk bij een “but” moest gooien. Zij hebben het spel in Gallië (Frankrijk) geïntroduceerd.

Petanque zelf is ontstaan in 1910 als variant van het “Jeu Provençal”. In het Jeu Provençal wordt de bal geplaatst na het nemen van een stap uit een cirkel of geschoten na een aanloop van drie passen. In de nieuwe spelvariant blijft de speler in de cirkel met met beide voeten aan de grond, in het Frans “pied tanqué” en in het provencaals “Ped Tanco”.

Er zijn in Nederland waarschijnlijk meer dan 100.000 mensen die petanque spelen, waarvan het overgrote deel alleen tijdens de vakantie. In Nederland zijn er ruim 200 verenigingen aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) met meer dan 17.000 leden die de sport in wedstrijd- of recreatief verband beoefenen. Daarnaast zijn er een groot aantal verenigingen die niet aangesloten zijn bij de NJBB. Spelers die aan onder auspiciën van de NJBB georganiseerde toernooien en competities mee willen doen moeten lid zijn van een vereniging die wel aangesloten is bij de NJBB.

Inmiddels is petanque door de sportkoepel NOC*NSF erkend als topsport.