Spelmateriaal

Petanque wordt gespeeld met een aantal metalen ballen (boules) en een houten balletje (but).

De Boules

Voor het spelen in clubverband, competitie en bij toernooien (licentie-spelers) mag alleen met goedgekeurde wedstrijdboules worden gespeeld.  Het gewicht ligt tussen de 650 en 800 gram per stuk met een diameter tussen de 70,5 en 80 millimeter. Het merkteken van de fabrikant, het gewicht in cijfers en de serienummer van de boule moeten in de boules zijn gegraveerd en steeds goed leesbaar zijn. Het oppervlak is glad of voorzien van een of meer groeven.

De keuze van de boules wordt met name bepaald door de grootte van de hand en de rol die de speler in een team gaat spelen. Degene die bijlegt of plaatst (pointeur) gebruikt over het algemeen kleine, zware, harde boules met meerdere groeven. Een schutter (tireur) gebruikt grote, lichte en zachte boules met een glad oppervlak. De boules van de midden speler (milieu) houden het tussen die van een pointeur en de tireur.
Het is verstandig te beginnen met een set boules waar men beide kanten mee uit kan en pas na verloop van tijd een definitieve set aan te schaffen.

But
De but wordt in Frankrijk wel cochonnet (zwijntje) genoemd. Het houten balletje heeft een diameter van 30mm en is eventueel geverfd voor een betere zichtbaarheid.

Overige uitrusting

Er zijn natuurlijk nog meer materialen die handig zijn bij het spelen van petanque, zoals:
– Een tasje of kistje om het materiaal in op te bergen.
– Een rolmaat om de afstand tussen but en boules te meten.
– Een doekje om de boules te schoon te maken.
– Een magneet aan een touwtje om de boules op te rapen van de grond.
– Een teller om de stand bij te kunnen houden.
– Puntig stokje of spijker om een cirkel te tekenen.